Gemma mat’ın hikayesi

Gemma mat Shaqtiwe’in ilk göz ağrısı tasarımı ve shaqtiwe.com’un doğuşunun temel nedeni olarak çok değerli ve biricik bir mat. Öyle ki, markayı da tanımlayan maddi ve manevi bir çok unsuru içinde barındırıyor: bilinç düzeyi, renkler, duygular, isyanlar ve dünyaya bakış.
Bu tasarımın çıkış noktası olarak özellikle Shiva ve Shakti ilişkisi temel oluşturuyor, bunun için aydınlatıcı bilgi olarak ufak bir bilgilendirme yazısı ile başlamakta yarar var. Bu hikaye belki de Gemma matın üzerinde her süzüldüğünüzde aklınıza gelir ve sizi özel hissettirir...   

Shiva ve Shakti : Bilinç ve Enerji

Hinduizmin en önemli tanrılarından biri olan Shiva üç dişli çatalla resmedilir, bu üçlü çatal da Ishwara, Purusha ve Prakriti’yi ifade eder. Aralarındaki ilişkiyi en iyi elektrik ışığı tanımlayabilir: Elektrik akımı yani ışığın kaynağı Ishwara, ışığın kendisi Purusha ve aydınlanan da Prakriti’dir. 
Yoga felsefesi dahilinde çakra (chakra) teorisine göre eril unsuru temsil eden Shiva bilinç ve idrakı sembolize eder. Dişil unsur temsilcisi Shakti ise harekete geçirici güç ve enerjinin sembolüdür. Shiva Sahasrara yani Tepe Çakrası’na bağlı iken, Shakti Muladhara yani Kök Çakra ile ilişkilidir.
Prakriti yani Shakti güç, enerji, hareket, değişim ve doğayı tanımlar. Bereketi sağlayan, sıcaklık ve güven veren bir anne gibi besleyen ve koruyandır. Purusha yani Shiva ise saf bilinçtir, sonsuz, değişmeyen ve hakimiyet kurulamayan bir gözlemci gibidir. Purusha’nın beyaz bir ekran olduğu varsayılırsa, bu ekrana renkli filmi yansıtan da Prakriti’dir.
Shiva ve Shakti madeni paranın iki yüzü gibi dişil enerji ile eril bilincin ayrılmazlığını ifade eder. Bu iki gücün birlikteliği devinimi ve yaratımı, yani evreni meydana getirir. Biri olmadan diğerinin varlığı boşluk, körlük ve amaçsızlığı getirir. Yalnızca bilincin varlığı eylemsiz ve durağan bir enerjiyken, yalnızca enerji oluşumu ise içeriği ve yolu olmayan bir güç demektir.

Resim kaynak: Hindustan times


Kaynak: chakras.net

Resim kaynak: Pinterest

Gemma mat - shaqtiwe.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Eğitmen Seda Günaltay ile yoga üzerine

Liquido Active yeni koleksiyon Shaqtiwe.com'da !

Başlangıç pilates çalışması